Citater

Citater er gode til at vise, at man er belæst – og de kan bruges til at skabe autoritet, fordi de automatisk hæver talerens niveau.

I praksis kan man anvende citater i dagligdagen såvel som i taler, artikler, bøger o.lign. Derfor er det altid godt at have et par passende citater i baghovedet!

Herudover kan citater også blot være morsomme, tankevækkende eller på anden vis interessante – og derfor bruges som underholdende læsestof.

Herunder finder du en oversigt over alle citater her på siden:

citater-1
citater-2
citater-3
citater-4
citater-5 width="400" height="294"

 

 

 

 

Personer og bøger

 

 

Diverse

 

 

Citater om citater

Ja, der findes citater om citater. Her finder du et mindre udvalg:

  • Et passende citat er som en lampe, der kaster sit lys over hele sætningen – Letitia Elizabeth Landon
  • Livet selv er et citat – Jorge Luis Borges
  • De vises visdom, og aldrenes erfaring, kan bevares i citering – Isaac D'Israeli
  • Jeg har altid et citat til alting – det sparer mig for at tænke selv – Dorothy L. Sayers
  • Et fint citat er en diamand i hånden på en klog mand og en småsten i hånden på et fjols – Joseph Roux
  • Et citat i en tale, artikel eller bog er som en riffel i hænderne på en fodsoldat; det taler med autoritet – Brendan Behan
  • Over hele verden er klassisk citering de belæste mænds ord – Samuel Johnson
  • Hver bog er et citat; og hvert hus er et citat af alle skove, miner og stenbrud; og hver mand er et citat af alle hans forfædre – Ralph Waldo Emerson

 

Hvad er et citat?

Et citat er gentagelsen af andres udtalelser eller tanker. Citater stammer ofte fra bøger, taler, film, skuespil o.lign. I praksis kan man bl.a. bruge citaterne til at illustrere bestemte forhold, give autoritet, fremhæve pointer mv.

Citater har desuden altid en kendt ophavsmand, som meget ofte nævnes i forbindelse med citatet. Dette er bl.a. med til at adskille dem fra ordsprog.

Forskellene på ordsprog og citater

Citater adskiller sig fra ordsprog på to måder:

  • Citater har en kendt ophavsmand, hvilket ordsprog aldrig har
  • Citater citeres altid meget præcist efter det originale udsagn, hvor ordsprog ofte findes i flere versioner

Herudover findes der også talemåderne, som har deres oprindelse i ordsprog, men alligevel adskiller sig herfra. Du kan læse mere om talemåder her.

 

Om de forskellige kategorier af citater

Citater om livet: Livet er vidunderligt, men man som Albert Einstein sagde: “Der findes kun to måder at leve livet på. Den ene er, som om ingenting er et mirakel. Den anden er, som om alting er et mirakel“.

Berømte citater: Berømte citater – eller kendte citater – er dem, der blevet brugt flittigst, er blevet mest udbredt og har vundet mest popularitet gennem tiden. Hvis ikke de havde haft en kendt forfatter, var de fleste af dem sandsynligvis blevet til ordsprog. Denne gruppe af citater opnår berømthed pga. af de budskaber, de indeholder. Når du læser de berømte citater på vores side, støder næsten garanteret på et par stykker, du har hørt før.

Bryllups citater: Et bryllup er en helt særlig begivenhed, der skal fejres med manér. Til denne særlige lejlighed skal der ofte holdes flere bryllupstaler, hvori det er meget almindeligt at bruge citater. I den forbindelse kan vores side med bryllups citater være meget nyttig. Brylluppet indleder ægteskabet, som ikke bare er en tradition, der holdes i hævd; det er også en juridisk og social ophøjelse, der ændrer mange ting i tilværelsen. Herudover er brylluppet og ægteskabet også et symbol på den kærlighed, som to mennesker har over for hinanden. Bryllups citaterne handler derfor ofte om kærlighed, troskab, parlivet o.lign.

Citater om familie: Familien er på mange måder en af de største værdier i tilværelsen. Det er ikke muligt selv at vælge sin familie, da man fødes med den, men man kan selv være med til at påvirke de familiens fremtid via sine egne børn. Nogle mennesker vælger at forlade familien til fordel for andre værdier eller overbevisninger. I mange tilfælde er sådanne beslutninger vanskelige at tage samt at leve med. I vores citater om familie får du mulighed for at reflektere over værdien af din egen familier samt dét at stifte familie.

Citater om livet: Vi oplever alle livet forskelligt, og kommer også fra livet med vidt forskellige erfaringer. Nogle mennesker er i stand til i sandhed at nyde livet, mens andre helt glemmer det. Og det er let, at komme til at glemme at leve livet, fordi hverdagen er fyldt med distraktioner såsom arbejde, ansvar, sysler i hjemmet osv. Hertil kommer, at livet aldrig er en dans på roser, idet alle kommer til at opleve bekymringer, sorg, problemer, modgang, ulykke osv. Man skal dog hele tiden huske på, at det er op til den enkelte at skabe sig et godt liv. Ansvaret hviler kun på individet. I vores citater om livet kan du blive inspireret til at genfinde livet, finde meningen med livet og huske at leve livet.

 

Citater fra Peter Plys: Peter Plys er en fiktiv tegnefilmsfigur, der blev skabt af den engelske forfatter A. A. Milne. Selvom Peter Plys er skabt til børn, har forfatteren mange steder tilføjet sætninger, der på en gang er tankevækkende, sjove og søde. I citaterne fremhæves ofte nogle sandheder om kærlighed, venskab og følelser, som voksne har det med at glemme. Dette har med tiden gjort Peter Plys citaterne meget populære.

Citater om venskab: Venskab er noget alle mennesker har brug for. Som ung har man ofte mange venskaber, der med tiden indsnævres til en håndfuld, som man forhåbentligt fortsætter med at have resten af livet. Venskaber er imidlertid ikke noget, der kommer af sig selv; de skal etableres og derefter dyrkes, passes og plejes. Omvendt mener nogle, at en ægte ven er én, man kan mødes med efter 20 år og tale med som havde man mødtes dagen forinden. Venskaber er desuden skrøbelige; et lille skænderi kan være nok til at ødelægge mange års venskab. I vores citater om venner og venskab kan du gøre dig tanker om dine eksisterende venskaber og værdien af dem.

 

Kærlighedscitater: Kærligheden kender vi alle – dog i vidt forskelligt omfang. Nogle har været kun været forelskede én gang og har altid holdt sig til den samme partner, mens andre har været vidt omkring. Nogle finder aldrig den store kærlighed, hvor andre har mange lidenskabelige forhold. Der findes imidlertid flere former for kærlighed; den romantiske, den familiære, den nationale m.fl. Kærligheden er samtidig grundstenen i Kristendommen, hvilket giver den en meget central placering i mange menneskers hverdag – også selvom de ikke selv er bevidste om det. Endeligt bør det nævnes, at mennesker har brug for kærlighed og at kærligheden altid sejrer. I vores citater om kærlighed håber vi på, at du kan blive klogere på kærligheden og dens specielle karakter.

Sjove citater: Sjove citater er populære, fordi de enkelt nok er morsomme. Det interessante ved de sjove citater er, at de – for størstedelens vedkommende – er i stand til at underholde samtidig med at de indeholder seriøse, tankevækkende eller belærende budskaber. De sjove citater der findes her på siden, er nogle af de mest populære og læses hver måned af flere tusinde danskere. Vi håber du får dig et godt grin, når du læser citaterne!

Søde citater: Søde citater har mange anvendelsesmuligheder; i taler, breve, sms'er, daglig tale, på kopper/t-shirts osv. De søde citater kan få enhver til at smile, fordi alle elsker søde ord. Derfor kan man med fordel lære et par dem udenad, så man kan bruge dem i de rette situationer. Vi håber du kan lide vores samling af søde citater!

 

Den store citatbog
Den store citatbog
- af Gösta Åberg
Bedømmelse: ★★★★★
Læs mere om bogen her
Giftige citater
Giftige citater
- af Peter Legård Nielsen
Bedømmelse: ★★★★★
Læs mere om bogen her
De uartige damers bog
De uartige damers bog
- af Helen Exley
Bedømmelse: ★★★★
Læs mere om bogen her